A
ACIDITA
Je nakyslá chuťová vlastnost odrůdy Arabica, která je způsobena kyselinami, nacházející se v odrůdě a obohacuje chuť kávy. Chuť by měla být přirozená, ne natrpklá. Acidita je typická pro africké a některé středoamerické kávy
AFRICKÁ POSTEL
Je to zařízení sestavené z dřevěných tyčí a tkaniny, která je prodyšná. Africká postel slouží k sušení na slunci buď zelených za mokra vyloupaných zrnek. Také se využívá k sušení kávových třešní. Tato metoda se nazývá metodou natural, využívaná zejména v Africe, střední a jižní Americe.
ALTERNATIVA
Alternativní příprava kávy oproti Espresso přípravě. Často se jedná o filtrovanou kávu, přípravu pomocí moka kávovaru, aeropress, Frenchpress, zalévaná káva, turecká. Připravuje se pomocí Džezvy.
ARABICA
Druh kávovníku Coffea arabica – plody jsou kávové třešně a její pecky jsou kávová zrna. Při porovnání s Robustou má o 22 chromozomů více a má více chuťových vlastností díky aciditě. Má méně kofeinu, je náročnější na pěstování.
B
BARISTA
Specialista na přípravu kávy. Barista kávu připravuje a umí předat znalosti zákazníkovi. Odpovídá za kvalitní přípravu kávy, cappuccina, latte, macchiata,…
C
CASCARA
Toto slovo pochází ze španělského slova „cáscara“ – kůra nebo slupka. Cascara jsou sušené kávové slupky, lze z nich připravit teplý či studený nápoj. Cascara obsahuje draslík, železo, minerály, antioxidanty. Pozitivně ovlivňuje naši náladu i spánek. Působí proti škodlivým zánětům v organismu, podporují činnost mozku a pomáhají také v boji se stresem.
Crema
Je jemná a hustá kávová pěna na povrchu připravovaného espressa. Podle zbarvení a hustoty můžeme ohodnotit kvalitu vyluhování a čerstvost kávy od pražení.
Cup of Excellance
Je soutěž, do které zpracovatelé přihlašují výběrové kávy, porota pak kávu ohodnotí a připisuje body.
Cupping
Ochutnávka vzorků káv ze šálků pomocí hlasitého srkání. Vzorky kávových zrn se rozdrtí nahrubo a zalijí se 93 ° C horkou vodou.
D
Dochuť
Chuťový pocit, který přetrvává v ústech po vypití kávy. Měla by být příjemná, při dobré kávě dlouhotrvající a nesmí mít natrpklé přívlastky, které jsou běžné při méně kvalitní kávě.
E
Espresso
Espresso se připravuje ze 7 i více gramů namleté kávy pod tlakem 9 barů horkou vodou při teplotě okolo 94 ° C, kdy vyteče 20-30ml nápoje za 20-30 sekund.
Extrakce
Proces, při kterém se do vody uvolňují rozpustné chuťové složky z upražené a namletého kávovinového zrna.
K
Kávovníková třešeň
Plod kávovníku obsahující 1-2 kávovníková zrna. Usušená dužina třešně se nazývá Cascara (viz výše). Nezralá třešeň má zelenou barvu. Zralá třešeň je dle odrůdy červená, žlutá, oranžová i růžová.
Kofein
Alkaloid nacházející se přirozeně v kávovníkové třešni a tedy i v kávovníkovém zrnu. Působí na lidský organismus, zvyšuje srdeční tep, tlak a zrychluje metabolismus. Ve vyšších dávkách má nežádoucí účinky na lidské tělo.
L
Latte art
Metoda malování mléčnou mikropěnou do kávového nápoje – cappuccino.
M
Mikropěna
Velmi jemná a hustá pěna, která je připravena šleháním mléka na parní trysce kávovaru, bez viditelných bublinek, poté se připravují mléčné kávové nápoje.
Moka
Moka je konvička na přípravu kávy. Je založená na principu přípravy espressa s použitím vysokého tlaku vodní páry.
O
Odrůda
Detailnější botanické rozlišení jako druh. Odrůdy vznikají buď šlechtěním, křížením či přirozenou mutací.
Oleje
Upražené kávovníkové zrno obsahující různé druhy olejů. Ze zrna se uvolňují po druhém pukání.
R
Robusta
Druh kávovníku „Coffea canephora“. Plody jsou kávové třešně a jeho pecky jsou kávová zrna. Pro porovnání s Arabicou má o 22 chromozomů méně. Není náročná na pěstování. Pěstuje se v nižších nadmořských výškách. Neobsahuje aciditu, obsahuje více kofeinu.
T
Tělo
Jedná se spíše o váhu, hutnost kávy nevyjadřujeme se o chuti. Tělo můžeme charakterizovat jako máslové, sirupovité, krémové nebo také řídké, vodnaté a drsné a svíravé.
Tamper
Kovový také i plastový nástroj podobný okrouhlému razítku, který se používá na udusání namleté kávy v páce espresso kávovaru.
S
SCAA, SCAE
Asociace výběrové kávy v Evropě Americe a Evropě.Soutěže vrcholí mistrovstvím světa baristů.
SHG, SHB
Zkratka pro tvrdost a kvalitu zrna. Týká se kávy pěstované ve výškách nad 1300 m.n.m.
Slepé sítko
Filtr bez dírek vkládaný do páky espresso stroje za účelem pročištění vnitřních částí hlavy stroje.
z
Zelená káva
Zelená káva se převáží už zpracovaná surová káva od výrobce do pražírny ve formě zeleného zrna. Je tvrdá a elastická, těžko se dá rozkousat. Má strohou chuť. Pro nezávadnost je třeba ji tepelně upravit a to například pražením.
Copyright © 2010 – 2022 by CafeClub.cz – káva a kávovary – Všechna práva vyhrazena. | info@cafeclub.cz
Developed by Nettys