+420 608 557 767

volejte nebo nám napište

JAKOU SI DNES DÁTE KÁVU?

JAKOU SI DNES DÁTE KÁVU

Také jste občas zaskočeni názvem kávy v nabídce kaváren? Podívejte se na malý přehled toho, co si vlastně objednáváte a jak by se která káva měla správně připravovat?

1. Pravé espresso je připraveno ze 7 g čerstvě namleté kávy. Ta je protlačena vodou o tlaku 8-10 barů a teplotě 88-90 °C. Protéká cca 25 vteřin a obsahuje 30 ml tekutiny. Na hladině je pěna, která má barvu lískového oříšku ta je silná cca 1-2 mm. Nazývá se crema. Nejlepší šálek na espresso je malý šálek s maximálním objemem 60 – 90 ml.

2. Ristretto je v italském překladu v stísněný, úzký nebo i zahuštěný. Jedná se o silné espresso s intenzivnější chutí, které obsahuje ještě menší množství vody. Zpravidla 20 ml a tomu odpovídá i velikost šálku. Stejně jako klasické espresso i ristretto má slabou vrstvou pěny.

3.Espresso doppio – je nápoj s dvojnásobným množstvím kávy (cca 16 g) i dvojnásobným množstvím vody (60 ml vody). Jeden šálek – dvojitá síla i radost.

4. Americano je formou espressa, jež je doplněno horkou vodou pro zvýšení jeho objemu. Příprava Americana je různá. Jedna z variant podávání je espresso v šálku o objemu 130 – 180 ml a k tomu zvlášť podávaná horká voda, kterou si host sám dolévá dle chuti anebo druhá možnost, kde je v šálku horká voda a do ní se nalévá espresso. Tato varianta je známá také jako long black. Pokud jste milovníkem „velkého espressa“ je pro vás americano nejlepší volbou.

Kávy, které se připravují v kombinaci s mlékem jsou:

espresso macchiato, velmi často se zkráceně nazývá pouze macchiato. I tento název je odvozený z italštiny, kde slovo macchiato znamená skvrnitý nebo tečkovaný. Dle přípravy se jedná o espresso s kapkou mléčné pěny. Dnes se macchiato připravuje jako miniaturní cappuccino, kdy se do klasického šálku připraví espresso a to je doplněno až po okraj mikropěnou.

cappuccino, se ve své klasické podobě skládá z 1/3 espressa (20–30 ml), 1/3 teplého mléka a 1/3 mléčné pěny. Cappuccino se podává v širších porcelánových šálcích, do kterého se po nahřátí připraví espresso a bokem v nerezové konvičce se pomocí trysky horké páry našlehá pěna. Konečná teplota mléka by neměla přesáhnout cca 70 °C tak, aby se nápoj dal ihned po přípravě vypít. Našlehané mléko s mléčnou pěnou se nalije do připraveného espressa a pěna by měla dosahovat po horní okraj šálku. Novým trendem při přípravě cappuccina je doplnění 30 ml espressa o mikropěnu. Tím se popírá klasické třetinové dělení na kávu, mléko a pěnu. Nejen chuť nápoje, ale také obrázky na povrchu dělají cappuccino v dnešní době jedním z nejpopulárnější kávovo-mléčných nápojů. Tzv. „latte art“ má různými motivy – srdíčka,rozety i barvy, nejčastěji se ke zdobení používá kakao,skořice nebo kakaový sirup.

–  flat white  je nápoj, který se připravuje ze dvou porcí espressa (doppio) a dolévá se teplým mlékem s pěnou.  Často se podává v nižších sklenicích o objemu cca 160 ml.

– Latte macchiato je horké mléko s vrstvou espressa, které je doplněno mléčnou pěnou. Připravuje se podobně jako cappuccino, jen s malou úpravou. K podávání se používají vyšší sklenice, do které se nejprve nalije napěněné mléko. Během chvíle se mléčná pěna oddělí od mléka. Poté se vytvoří na povrchu pevnější pěnová vrstva. Nakonec se do sklenice přidává espresso, které na vršku vytvoří kávová stopa.

– „Cafe au lait“ nebo-li caffè latte je nápoj o objemu cca 250ml. Rozdíl oproti cappuccinu je  v menším podílu mléčné pěny a vyšším objemu nápoje. Nápoj se připravuje do klasického šálku s ouškem. Caffè latte není až tak oblíbené jako cappuccino nebo latte macchiato.

2 komentářů

  1. Krásný článek , hned jsem dostal chut na kávu a nejvív na capuccino
    chci vám pochválit také výtečně www, stránky a pohodlný eshop …..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

cs_CZCzech